Meny Stäng

Vibrationsträning

Så funkar vibrationsträning
Vibrationsträning är en ny och mycket populär träningsform, som både är effektiv och snabbt och ger fantastiskt bra resultat.

Vibrationsträningens historia

För oss konsumenter är vibrationsträningen en ny träningsform, men faktum är att den uppfanns redan på 1960-talet av ryska kosmonauter (dvs. astronauter) som ville träna under sina rymdfärder. Detta var nämligen mycket svårt annars, och därför bestämde man sig för att utveckla en träningsmetod som man kunde ägna sig åt även i rymden, där man är tyngdlös. Under 1970-talet använde en del proffsidrottare i det forna östblocket tekniken för att träna, och på 1990-talet började man fundera på att introducera träningsmetoden även till den stora massan.

Vem passar denna träningsform för?

Det som gör denna träningsform så unik är att den passar de flesta, både personer som är i dålig form idag, på grund av skador eller liknande, och elitidrottsmän, då alla kan gynnas av vibrationsträning och på grund av att man under träningen kan ställa in intensiteten själv.

Hur funkar vibrationsträning?

Själva grundprincipen är att man utsätter kroppen för vibrationer, vilket leder till att musklerna drar ihop sig, som en reflex på detta. Utöver att träna musklerna, påverkar vibrationsträning även skelettet och hormonerna på ett positivt sätt.

Man kan antingen stå, ligga eller sitta på en plattform som vibrerar när man ägnar sig åt vibrationsträning, beroende på vad det är man ska träna.
Passen bör dock vara korta, eftersom långvarig vibration kan skapa negativa effekter.

Eftersom vibrationsträningen i sig dock är mycket mer effektiv än vanlig träning är detta dock inget problem. Med en vibrerande platta kan man nämligen uppnå samma resultat på 10 minuter som under ett traditionellt 60 minuters träningspass.

vibrationsplatta

Hur långa är träningspassen under vibrationsträning?

I regel är träningspassen mellan 15-20 minuter långa, och under denna tid hinner man träna hela kroppen. Vill man enbart träna vissa delar av kroppen av någon anledning, är passen kortare.

Var kan man testa denna träningsform?

Man kan prova på att vibrationsträna på många gym numera, då allt fler gym valt att ta in vibrationsmaskiner som t.ex. Power Plate. Bland annat har många Friskis och Svettis anläggningar vibrationsmaskiner numera, men även andra gym naturligtvis.

Om man gillar träningsformen finns det även vibrationsmaskiner man kan köpa hem för hemmabruk, via nätbutiker som säljer träningsutrustning eller välsorterade sportbutiker. Innan du gör detta är det dock en god ide att faktiskt testa på att vibrationsträna på ett gym, då detta inte är en träningsform som passar alla. En del tycker nämligen att alla skakningar är något obehagliga, trots att de flesta inte känner av några negativa saker med vibrationsträning alls.